(Nederlands)

Interview Dirk: energieverbruik datacenters

Vandaag werd ik geïnterviewd voor een special van EenVandaag, het nationale nieuws- en actualiteitenprogramma van AVROTROS. Het onderwerp? De snelle digitalisering en de impact daarvan op het energieverbruik. Als datacenterexpert werd ik gevraagd naar het huidige energieverbruik van datacenters en optimalisatiekansen.

(Nederlands)

Digitalisering én energieverbruik pieken

Even een open deur: de vraag naar IT-diensten neemt enorm toe. Bedrijven en consumenten maken steeds vaker gebruik van digitale diensten en zijn er (deels) van afhankelijk. Zakelijke en privécommunicatie, streamingdiensten, cloudopslag, navigatie, online shopping: de lijst is eindeloos en breidt nog dagelijks uit.

Al die diensten kosten energie. Via de toestellen natuurlijk, maar ook via bijvoorbeeld modems, telecomantennes – bijna 50.000 in Nederland! – en datacenters, waar data wordt verwerkt, bewaard en verzonden. In de regio Amsterdam bedraagt het energieverbruik van datacenters zo 2,2 miljard kWh/jaar. Dat is 2 keer zoveel als de Amsterdamse huishoudens.

Zie item 2, vanaf 14:09

Energieverbruik datacenters: kan het zuiniger?

Dat wordt vandaag onderzocht voor de regio Amsterdam in het LEAP-project (Lower Energy Acceleration Program). Ik lever daarvoor onder de vlag van Green IT Amsterdam expertise op vlak van powermanagement in IT-apparatuur.

Op facilitair vlak (bijvoorbeeld koeling en noodstroomvoorzieningen) is er voor de datacenters rondom Amsterdam niet veel verbeterruimte meer. De afgelopen jaren werkte ik mee aan projecten die de datacenters in de regio buitengewoon efficiënt hebben gemaakt.

Op IT-vlak is er wellicht wel nog veel verbeterruimte. Waarom ik dat denk? Omdat het huidige energieverbruik in datacenters dag en nacht stabiel blijft.

Gebruiksvraag en energieverbruik: de discrepantie

De Amsterdamse Internet Exchange (AMSiX) houdt grafieken bij van het datagebruik door IT-diensten. Dit is de grafiek van gisteren, 7 februari:

Energieverbruik datacentersBron: https://www.ams-ix.net/ams/documentation/total-stats

Wat blijkt? Het dataverbruik van IT-diensten is helemaal niet stabiel. Elke nacht valt het (voorspelbaar) terug naar minder dan de helft van het piekgebruik. Het energieverbruik van de IT-infrastructuur in datacenters zou deze tendens moeten volgen, maar alle indicaties wijzen erop dat dit momenteel niet het geval is. Ook ’s nachts blijft het energieverbruik hoog.

Op die discrepantie tussen gebruiks- en energieverbruik wees ik al in een eerdere publicatie, die de basis vormt van het huidige LEAP-project.

Powermanagement voor energiebesparing

Onze hypothese? Powermanagement – het afstemmen van de inzet en dus het verbruik van servers op de vraag – zal het energieverbruik van datacenters met 20% verlagen. In regio Amsterdam alleen al betekent dat een energiebesparing van 400 miljoen kWh.

Binnen het LEAP-project werken we ook aan een nieuwe maat voor datacenterefficiëntie. Naast de bekende PUE (Power Usage Effectiveness) introduceert Certios in samenwerking met WeCoolIT de DIC (Datacenter Idle Coefficient). Die is nog in ontwikkeling en zal worden ondersteund met een softwarepakket voor dataverzameling en gecertificeerde rapportage. Schrijf je hiernaast in en krijg er binnenkort een update over.

Tip: wil jij het energieverbruik van je datacenter verlagen? Bekijk ons aanbod voor IT-infrastructuur. We vertellen jou graag meer in een vrijblijvend gesprek.


Share on


(Nederlands)

Over Dirk Harryvan

Dirk is doctor in de natuurkunde en specialiseerde zich in de uitdagingen van datacenters op vlak van IT, facilitair management en energie-efficiëntie. Hij neemt vooral het technische deel van jouw IT-projecten onder de loep.

Meer over Dirk